Hvordan virker vandenergi

Hvordan virker vandenergi

Når det kommer til vandenergi findes der flere forskellige metoder til at producere energi ved hjælp af vandet. Den mest brugte metode bliver anvendt på vandkraftværker som bruger en teknologi der er meget ens med en vindmølle, forskellen er blot at vandet er drivkraften og ikke vinden.

Hoover Dam i USA er en af verdens største dæmninger og anvender en meget simpel metode til at producere rigtig meget kraft. En dæmning stopper vandet i sin strøm og lukker det inde, herefter bliver vandet ledet igennem en turbine der ligesom en vindmølle har store blade, bladene er formet anderledes og bevæger sig når vandet presses ned over bladene. Når bladene rotere, så begynder en rotor med magneter at køre rundt, og den skaber jævnstrøm når magneterne køre side om side med spoler af metal tråd der absorbere elektriciteten.

Efter elektriciteten bliver dannet i turbinen bliver den ført videre til en frekvensomformer der laver jævnstrøm om til vekselstrøm, således at strømmen kan anvendes lokalt på dæmningen, eller blive ført ind på elnettet og så videre i systemet til forbrugerne.

Vandenergi er vedvarende lige så længe at der strømmer vand til dæmningen, og det er i de fleste tilfælde ikke noget problem, men de forskellige dæmninger får deres vand forskellige steder fra, men for langt de flest er det en vedvarende kilde til energi. Der har dog været stor tørke et par somre i nogle lande, hvor de har oplevet en nedsat produktion af vandenergi.

Der findes også et par andre metoder til at udvinde energi fra vand, heriblandt bølgeenergi som danske Wavestar arbejder på at udvikle. Problemet med bølgeenergi er ikke manglende bølgekraft, men nærmere at bølgerne er så kraftige at de hurtigt ødelægger bølgeanlægget.

Industrien indenfor vandenergi, er i takt med at der kommer mere fokus på grøn energi, i en udvikling der forhåbentlig resultere i nogle teknologiske fremskridt der gør at der an udvindes endnu mere energi fra havet.

dante