Hvordan virker solenergi

Hvordan virker solenergi

Solen har en kæmpe energi, som det er blevet muligt at fange og lave om til elektricitet der kan anvendes til at holde dit TV kørende og lade din mobil telefon op, men hvordan bliver den energi egentligt forvandlet til brugbar elektricitet?

Når solen sender varme af sted mod jorden, er det millioner af fotoner der rejser mod jorden og giver varme når den rammer jorden. Når fotoner rammer solpanelerne bliver deres elektroner slået løs, og bliver opfanget af solpanelerne der sender elektronerne rundt i et elektrisk kredsløb. Elektronerne skaber elektricitet når de løber rundt i det elektriske kredsløb. Elektronerne skaber mere elektricitet jo større solpanelerne er, og jo flere panelerne der er, fordi at kredsløbet bliver større og større, så der er mere plads for elektronerne og løbe på, og de kan derved skabe mere elektricitet.

Solpanelerne laver elektronerne om til jævnstrøm, der bliver sendt videre til en frekvensomformer der laver jævnstrøm om til vekselstrøm, som er strøm der kan anvendes i hjemmet. Frekvensomformeren har stor betydning for hvor meget strøm der kan generes fra solpanelerne, og de nye mikro frekvensomformere har forbedret solpanelernes strøm produktion, fordi de ved hver individuel solpanel omdanner elektronerne til jævnstrøm, og derved får det optimale ud af hver eneste solpanel. Jævnstrømmen bliver sendt videre til en central frekvensomformer der opfanger jævnstrømmen fra hele solpanel netværket.

Når strømmen er blevet lavet om ved frekvensomformeren bliver den sendt videre i elnettet, og her kan det blive sendt direkte hjem til forbrugeren der så kan anvende strømmen der helt rent kommer direkte fra solen.

Aften og overskyet dage

Hvis du har et solpanel på dit tag, så vil det automatisk genere strøm som beskrevet for oven når solen skinner. Den strøm bliver sendt direkte ned i huset til dig, men hvis du nu ikke er hjemme, eller ikke bruger så meget strøm som der bliver genereret, hvad så? Og hvad med de dage hvor der er overskyet? Og hvordan køre fryseren om natten når der ikke er noget sol?

Som bruger har du ikke noget at bekymre dig om, fordi den overskydende strøm bliver sendt videre i elnettet og anvendes af andre på samme netværk, og går altså derfor ikke til spilde.

Når dine solpaneler producerer mere strøm end du bruger, så sender du strøm videre i elnettet, og får så kredit ved det elnet du anvender, det betyder også at om natten, eller på overskyet dage, så kan du bruge din kredit til at købe traditionel strøm hos elnettet.

Så du kan med stor fordel anvende solpaneler hvis muligt, fordi det sikre dig meget billig strøm hele året rundt, og det er det lige meget om der er overskyet dage, fordi du vil producere nok strøm på de solrige dage.

dante